Parijs, de hoofdstad van Frankrijk. De romantische stad van licht, die verhalen fluistert terwijl je door haar straten dwaalt. Een stad die iedereen kent. Een klassieker in de incentive wereld, maar toch weet Parijs elke keer opnieuw te verrassen. Wist je dat je al na 1u20 vanuit Brussel-Zuid aankomt in Paris Gare Du Nord?
Sinds vijf maanden mag ik mijzelf een Travel Designer noemen bij FAME. En vandaag heb ik de ervaring van een incentiveproject naar Parijs op zak. Lees hier mijn ervaringen en hoe je Parijs kan ontdekken in slechts twee dagen.
Een project, met maar liefst 100 deelnemers, kwam last-minute binnen. Maar bij FAME zetten we altijd alles op alles om het onmogelijke mogelijk te maken. Dat is één van onze sterktes! Ik greep deze opdracht dan ook met beide handen en slaagde erin om er een knaller van incentive van te maken. Vier belangrijke pijlers stonden centraal in het programma: verken de iconische bezienswaardigheden die Parijs te bieden heeft, ervaar een culinaire Franse beleving, ontdek de grandeur en prestige van de stad en beleef de Seine als kloppend hart van de stad.

Verken de iconische bezienswaardigheden die Parijs te bieden heeft
Wie Parijs zegt, denkt spontaan aan de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe, het Louvre en de Notre-Dame. Het was aan mij om mee te brainstormen hoe we deze bezienswaardigheden op een korte, maar krachtige manier konden waarnemen. De typisch Franse Deux Chevaux met chauffeur bleek het ideale vervoersmiddel om op korte tijd veel van de stad te zien.
Anekdote: Ik liep – precies in slow motion – achter een van de Deux Chevaux in een smal straatje in Parijs, omdat ze bijna met mijn rugzak wegreden. De omstaanders hebben goed met mij gelachen!


Ervaar een culinaire Franse beleving
Een Franse culinaire beleving is zoveel meer dan gewoon eten. Voor de Fransen is het een belangrijk moment van de dag, met een eigen eetcultuur. Een culinaire Franse beleving bestaat uit: aperitief – voorgerecht – hoofdgerecht – kaas – dessert, eventueel gevolgd door een digestief.
Wist-je-datje: Sinds 2010 staat de Franse gastronomische maaltijd op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed.
Mijn taak bestond erin om grondig onderzoek te doen naar de meer dan 45.000 restaurants die Parijs rijk is. Ik vergeleek locaties op basis van ligging, prijs-kwaliteit, capaciteit en sfeer. Voor de lunch kwamen we terecht in een charmante Franse brasserie, die we volledig konden privatiseren. Voor het diner kregen we – in samenwerking met onze klant – de unieke kans om te tafelen in het Musée Grévin: een diner tussen de celebrities (wassenbeelden weliswaar). Het werd een iconisch moment waarop iedereen zich even een ster voelde.


Ontdek de grandeur en prestige van de stad
De prestige van Parijs schuilt in elk detail – van de elegante gevels tot de verfijnde sfeer in de straatjes. Omdat we slechts beperkte tijd hadden, dacht ik actief mee na over hoe we de uitstraling, faam en exclusiviteit van de stad konden laten ervaren. Voor dit onderdeel van het programma trokken we naar Saint-Germain-des-Prés, een wijk die symbool staat voor intellect, stijl en verfijning. Samen met een gepassioneerde gids ontdekte de groep de rijke cultuur en geschiedenis van de wijk, de verfijnde gastronomie en de unieke boetieks.
Weetje: als kers op de taart proefden de gasten een kouignette bij een van de beste bakkers van Parijs – een heerlijke, boterige gebaksoort op basis van gerezen deeg. Een kleine lekkernij met grote indruk.
Beleef de Seine als kloppend hart van de stad
Eén belangrijk detail mocht niet ontbreken in het programma: een geprivatiseerde boottocht op de Seine. Op een zonnige lentedag genoten we met de hele groep van een walking lunch aan boord. Terwijl we langs de iconische oevers van Parijs voeren, namen we nog één keer de charme van de stad in ons op. De sfeer was ontspannen, de gesprekken onder collega’s levendig. Ik heb meerdere keren het enthousiasme op de gezichten van de deelnemers mogen zien – een mooi bewijs van hoe bijzonder dit moment was.


Parijs is misschien een klassieker, maar heeft mij toch veel bijgeleerd.
Het is een stad die iedereen kent, en toch vergt het heel wat creativiteit en veelzijdigheid om er een boeiend programma van te maken dat elke deelnemer prikkelt. De éen is er nog nooit geweest, terwijl de ander al meerdere keren. Het was mijn taak om voor iedereen een ervaring te creëren die verrast én bijblijft – en dat is gelukt.
Ik kijk met trots terug op dit eerste project en ben helemaal klaar voor de volgende uitdaging.
Let’s bring it on!